8 maj 2013

Muffinki o smaku chałwy, moje pierwsze !

Prosty przepis idealny na pierwsze muffinki. 

Oto nastał wspaniały czas końca remontu, brak działającego piekarnika doskwierał mi już chyba z rok. Teraz kuchnia jest już gotowa w 95% i nie mogłam się powstrzymać przed rozdziewiczeniem mojego piekarnika. Nigdy wcześniej nie piekłam babeczek, ogólnie jestem raczej mięsożercą, dlatego na pewno wypróbuję takie z oliwkami czy kurczakiem.

Ale na początek coś prostego i słodkiego

Moje pierwsze Muffinki

Składniki:

Jajka, 2 sztuki
Mąka 450 pszenna, 2 szklanki
Masło osełka 150 gram
Mleko 1 szklanka
Chałwa 100 gram
Cukier brązowy 1/2 szklanki
Wanilia 1/2 laski

Polewa Lukrowa
Posypka







W rondelu bardzo powoli rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do muffinek wykładamy specjalnymi papierkami lub papierem do pieczenia, dzięki temu będzie nam wygodniej je wyjmować i jeść. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. Laskę wanilii rozkrajmy przez środek i nożem zeskrobujemy nasionka (pozostałą skórkę można użyć do przygotowania domowego cukru waniliowego).

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka dodajemy cukier  i nasionka wanilii. Wlewamy przestudzone masło, stopniowo dodajemy mąkę całość mieszając mikserem, na gładką masę o konsystencji gęstego karmelu.W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mleka.

Masę rozkładamy po łyżce do każdej foremki, następnie układamy po łyżeczce chałwy, możemy też dosypać odrobinę sezamu i przykrywamy pozostałym ciastem do brzegu.

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, pilnując czy wytapiająca się chałwa nie przypala się, powinna jedynie zbrązowieć.

Lekko przestudzone, dekorujemy lukrem i dowolną posypką lub jak tylko zechcemy..

Smacznego :)

A wanilia do tego przepisu pochodziła ze sklepu Skworcu gorąco polecam !


www.skworcu.com.pl





10 komentarzy:

  1. a ja piekłam ciasteczka chałwowe! cudowny smak :) muffinki muszę obowiązkowo wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki chałwie są przyjemnie mięciutkie w środku :) Bardzo chciałam też oddać sezam ale w tym remoncie nie mogłam go znaleźć, a słoiczek stał przed nosem :P

      Usuń
  2. Co za pyszny debiut! Z tymi gwiazdkami wyglądają bardzo słodko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jechałam po te gwiazdki na 2 koniec Warszawy :P W tych babeczkach chyba 2 tyle frajdy sprawia ich dekorowanie:)

      Usuń
  3. ostatnio mam fazę na chałwę dlatego Twoje muffinki zwróciły moją uwagę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz chałwę polecam poszukać w sklepach takiej z pistacjami, albo tureckiej w formie śmiesznych kłaczków firmy Koska. Indyjska też jest trochę inna. :)

      Usuń
  4. Wygladaja bosko, smakuja pewnie jeszcze lepiej :)
    Teraz mozesz szalec w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brakuje mi tylko kafelków i raczek do szuflad, ale komu by to przeszkadzało :P Dzięki za miłe słowa :)

      Usuń
  5. Pychotki, ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...