5 kwi 2013

Sushi Warszawa


Dziś idę na pierwsze poważne pałaszowanie sushi w knajpie, jak na razie te smakowitości serwował mi małżonek, od jak te na zdjęciu. Zapewne wrócimy mocno nakręceni i zmotywowani, do doskonalenia się w tej sztuce. Dziś idę do soto sushi KEN ale polecam na pewno Restauracja ToBaYa Ogrodowa 58  a jakie są wasze ulubione suszarnie ? :)

 W mojej zakładce kuchnia japońska znajdziecie przepis na ryż do sushi i wegetariańską zupę miso :)



Z dobrych rad na domówkowe sushi
1. nie ma co oszczędzać na ryżu ani na przygotowaniu ani na cenie. To wbrew pozorom najważniejsza cześć sushi.
2. Lepiej umówić się w kilka osób a wyjdzie taniej
3. Sprawdzić sobie najlepsze źródło ryby- nie przesadzać z ilością
4.Wasabi w proszku jest naturalniejsze w smaku, można dozować potrzebną ilość a resztę spokojnie schować i wiadomo że się nie przeterminuje.
5. kolory opakowań wodorostów nori oznaczają grubość, w knajpach używa się srebrnych i takie wystarczają. Taniej wychodzą większe opakowania.
6. Warto zainwestować w nóż do sushi można kupić tanio na alegro albo baardzo mocno naostrzyć nóż szefa kuchni.
7.Kupować krewetki szare nie gotowane wcześniej, będą delikatniejsze najlepiej z głowami żeby ocenić świeżość .
8. Uważać na za duża ilość wasabi :D

3 komentarze:

  1. Ja dotychczas zajadałam się sushi w lokalach lub na wynos. Niebawem mam zamiar urządzić wieczór sushi w domu. Mam nadzieję, że się uda. ;) Też jestem mega nakręcona. Zawsze wyszukuję jakieś promo na grouponie. Mieszkam w 3mieście. Polecam Dom Sushi w Sopocie. ;) Pozdrawiam i zapraszam niebawem na kwietniowego sushi posta;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to z dobrych rad na domówkowe sushi
      1. nie ma co oszczędzać na ryżu ani na przygotowaniu ani na cenie. To wbrew pozorom najważniejsza cześć sushi.
      2. Lepiej umówić się w kilka osób a wyjdzie taniej
      3. Sprawdzić sobie najlepsze źródło ryby- nie przesadzać z ilością
      4.Wasabi w proszku jest naturalniejsze w smaku, można dozować potrzebną ilość a resztę spokojnie schować i wiadomo że się nie przeterminuje.
      5. kolory opakowań wodorostów nori oznaczają grubość, w knajpach używa się srebrnych i takie wystarczają. Taniej wychodzą większe opakowania.
      6. Warto zainwestować w nóż do sushi można kupić tanio na alegro albo baardzo mocno naostrzyć nóż szefa kuchni.
      7.Kupować krewetki szare nie gotowane wcześniej, będą delikatniejsze najlepiej z głowami żeby ocenić świeżość .
      8. Uważać na za duża ilość wasabi :D

      Usuń
  2. Najważniejsza jest dobra zaprawa i solidne skręcenie... reszta ma dużo mniejsze znaczenie. Zanim zaczniesz robić naprawdę dobre sushi polecam przetestować z co najmniej 5 różnych przepisów z proporcjami odnośnie cukru i octu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...