W internecie można znaleźć wiele podpowiedzi jak wybrać świeżą rybkę na stronie pewnej hurtowni znalazłam bardzo ładny i konkretny poradnik ze zdjęciami. Bardzo chętnie się z wami nim podzielę i niech sobie wisi jako podpowiedz do wszystkich moich przepisów.
Ryba świeża | Oznaki utraty świeżości | ||
Oko | |||
Oko błyszczące, źrenica czarna, brak zmętnień. Gałka oczna płaska lub lekko wypukła. | źrenica zmętniała, pokryta mlecznobiałym nalotem. Gałka oczna zapadnięta, wysuszona, w skrajnych wypadkach lekko pofałdowana. | ||
Skóra i mięśnie. Test „odcisku palca”. | |||
Skóra jednolita, błyszcząca, sprężysta, bez ran i ubytków. Mięso zwarte, sprężyste, sztywne. Po naciśnięciu palcem na grzbiet zagłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu. | Skóra matowa, bez połysku. Liczne ubytki łusek. Widoczne przebarwienia, rany, wrzody, ogniska pleśni. Brak sprężystości mięsa na grzbiecie. Po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, mięśnie nie powracają do pierwotnego kształtu. | ||
Ości | |||
Żebra (ości) trwale przytwierdzone do powłok brzusznych, nawet po ich znacznym rozłożeniu. | Od strony wewnętrznej żebra (ości) odchodzą wyraźnie od powłok brzusznych – im bardziej, tym świeżość ryby mniejsza. | ||
Skrzela | |||
Skrzela krwistoczerwone. Widoczne listki skrzelowe. Bez przebarwień, plam i ubytków. | Skrzela bladoróżowe, różowobrązowe. Brak możliwości zaobserwowania pojedynczych listków skrzelowych. Wszystkie listki stanowią jedną bezkształtną, pulchną masę. | ||
Płetwy | |||
Jednolite, wilgotne, o naturalnym kształcie. | Poszarpane, przesuszone, z nienaturalnymi ubytkami. |
Bardzo ładny poradnik. Ja bym dodał jeszcze kwestię śluzu - ryba jest pokryta śluzem po którym palec powinien się ślizgać jak po oleju. Jeśli śluz ciągnie się za palcem ryba jest lekko nie świeża - nadaje się do usmażenia ale nie do jedzenia na surowo. Jeśli po oderwaniu palca od skóry śluz ciągnie się za nim ryba nadaje się do śmietnika. Najgorsza sytuacja ma miejsce wtedy gdy po dotknięciu palcem skóry nie możemy nim swobodnie przesuwać - "palec staje" - oznacza to, że ryba została umyta detergentem.
OdpowiedzUsuńSposób na "śluz" jest w miarę miarodajny ponieważ pozostałe da się podrobić - oko (krople do oczu), skrzela (barwniki), zapadanie się (polifosforany)