Na DS natknęłam się na artykuł o kulinarnych podróżach i inspiracje Hiszpanią zabrakło mi tam jednak moich ulubionych Tapas. Tak więc w kuchni nastał Tydzień hiszpański. Tej kuchni nauczyłam się od gospodarzy Carmona Tapas Baru polecam tam zakupy i pyszne dania !
Co to jest Tapas?
W dosłownym tłumaczeniu to przykrywka, od przykrywania głodu.. A może od zakrywania beczek z winem szynką... By w transporcie nie wpadały do nich muszki. Takie smakowite przykrywki było ponoć potem zjadane razem z alkoholem.
Istnieje też teoria o Hiszpańskim królu który musiał pijać duże ilości wina w celach medycznych i aby nie chodzić wciąż na kacu, podjadał małe kanapeczki sałatki i skąpane w oliwie mini dania. Podobno kuracja była tak skuteczna ze rozkazał serwować Tapas w każdej tawernie z winem :)
A nie zważając na legendy, Tapas to przede wszystkim Hiszpańska kultura spotkań z przyjaciółmi przy winie i przekąskach, które przybierają najróżniejsza formę, od szaszłyków z krewetek, po chorizo duszone ze szpinakiem i cieciorką. Wszystko w wygodnej formie i nie za dużej porcji. Bardzo kolorowe i ułożone z najlepszych Hiszpańskich specjałów z najlepsza oliwą.
Pasta oliwkowa, szynka Jamon z papryką piquillio, pasta Anchois, Gazpacho. |
Hiszpański chłodnik czyli orzeźwiające Gazpacho
Składniki:
- Duży pomidor 1 szt
- Ogórek świeży 2.szt
- Papryka czerwona 1/2 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Marynowana Papryka piqullio 2 szt.
- Puszka pomidorów bez skórki 800ml
- Oliwa z oliwek extra 100 ml
- Pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
- Sól 1/2 łyżeczki
Pomidora możemy sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, ogórki obieramy i kroimy w gruba kostkę, z papryki usuwamy gniazda nasienne. W dużym blenderze lub sokowirówce mielimy najpierw czosnek, następnie paprykę piqullio, dodajemy pomidora, ogórki i świeżą paprykę. Wszystko miksujemy krótką chwile zalewamy pomidorami z puszki dolewamy oliwy, wsypujemy sól i pieprz całość jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do szerokich szklanek i chłodzimy w lodowce lub jeśli nie mamy czasu dodajemy kostki lodu, przyozdabiamy bazylią i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
PASTY do Montadios, mini kanapki TAPAS
Pasta z zielonych oliwek
składniki:
-Migdały blanszowane 50 gram
-Oliwa z oliwek extra 4 łyżki
-Pieprz szczypta
Pasta z Anchois
składniki:
-Marynowana papryka piqullio 1 szt
-serek ricotta 250 gram
-Migdały blanszowane 50 gram
Typowe dodatki do Montadios i innych tapas
Pyszna Papryka Piquillo
To typowa dla Hiszpanii mała słodka czerwona parka, pieczona obrana wcześniej ze skórki i następnie wekowana z olejem i wodą . Możemy ja kupić pokrojona w paski lub w całości nadaje się świetnie jako dodatek jest składnikiem wielu wędlin można ja też dowolnie faszerować i podawać jako osobne TAPAS.
Trochę o najznamienitszej szynce Hiszpanii Jamón
,,(po polsku szynka górska) – rodzaj hiszpańskiej, surowej, podsuszonej szynki tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii, Kastylii i Estremadury. Wytwarzana jest z z całych udźców wieprzowych
z kością – hiszp. „jamón” lub z łopatki – hiszp. „paleta”. Jest szynką
długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach
zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Podczas długiego dojrzewania i
podsuszania traci prawie 50% pierwotnej wagi mięsa.''
Rożnica pomiędzy Serrano i Iberico
- Rasa świnki (Iberico rasa czarna i Serrano rasa biała)
- Skład podawanej paszy ( naturalna bogata w żołędzie lub zwykła mieszanka)
- Część świni użytej do produkcji
- Sposób i czas suszenia i przygotowywania szynki
- Rodzaju zastosowanego uboju
- Jamon Iberico de Bellota (najlepszy jamon) lub Jamon Iberico de Montanera. Najlepszej jakości jamon. Mięso pochodzi ze świń pasących się na wolnym wybiegu, na pastwiskach porośniętych lasem dębowym . Świńska dieta składająca się z korzeni, ziół, świeżej trawy i żołędzi dębowych. W ostatniej fazie tuczenia, świnie karmione są tylko żołędziami i oliwkami. Taka dieta ma niezwykły wpływ na jakość i smak mięsa. Mięso wędzone i przygotowywane jest przez okres do 36 miesięcy.
- Jamón serrano Szynka z hodowlanych świń rasy białej, karmionych paszą mieszaną. Czas suszenia od kilku do kilkunastu miesięcy. Tę wyśmienitą szynkę możemy spotkać najczęściej w Polskich delikatesach.
Jak je odróżnić? Po nazwie, po cenie no i po kopytku :) Tak zwana pata negra czyli czarne kopytko, jest typowa dla rasy Iberico, ale uwaga zdarzają się i fałszerze robiący świński pedikiur ! Z czasem gdy poznamy obydwa smaki to też będzie dla nas podpowiedzią.
Wyglądają bardzo profesjonalnie! Jak w restauracji ;)
OdpowiedzUsuńA moja kuchnia-foto-studio wygląda jak po bombardowaniu styropianem. Ale ciesze się ze się podoba, muszę dużo ćwiczyć by zdjęcia dogoniły smak :)
UsuńPrawie jak w Hiszpanii! Pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Zimne Gazpacho w taka pogodę to jest to :)
Usuń