16 maj 2013

Tapas


Na DS natknęłam się na artykuł o kulinarnych podróżach i inspiracje Hiszpanią zabrakło mi tam jednak moich ulubionych Tapas. Tak więc w kuchni nastał Tydzień hiszpański. Tej kuchni nauczyłam się od gospodarzy Carmona Tapas Baru polecam tam zakupy i pyszne dania !

 Co to jest Tapas?

 

W dosłownym tłumaczeniu to przykrywka, od przykrywania głodu.. A może od zakrywania beczek z winem szynką... By w transporcie nie wpadały do nich muszki. Takie smakowite przykrywki było ponoć potem zjadane razem z alkoholem. 

Istnieje też teoria o Hiszpańskim królu który musiał pijać duże ilości wina w celach medycznych i aby nie chodzić wciąż na kacu, podjadał małe kanapeczki sałatki i skąpane w oliwie mini dania. Podobno kuracja była tak skuteczna ze rozkazał serwować Tapas w każdej tawernie z winem :)

A nie zważając na legendy, Tapas to przede wszystkim Hiszpańska kultura spotkań z przyjaciółmi przy winie i przekąskach, które przybierają najróżniejsza formę, od szaszłyków z krewetek, po chorizo duszone ze szpinakiem i cieciorką. Wszystko w wygodnej formie i nie za dużej porcji. Bardzo kolorowe i ułożone z najlepszych Hiszpańskich specjałów z najlepsza oliwą.

Pasta oliwkowa, szynka Jamon z papryką piquillio, pasta Anchois, Gazpacho.

Hiszpański chłodnik czyli orzeźwiające Gazpacho


Składniki:
  •  Duży pomidor 1 szt
  • Ogórek świeży 2.szt
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Marynowana Papryka piqullio 2 szt.
  • Puszka pomidorów bez skórki 800ml
  • Oliwa z oliwek extra 100 ml
  • Pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
Pomidora możemy sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, ogórki obieramy i kroimy w gruba kostkę, z papryki usuwamy gniazda nasienne. W dużym blenderze lub sokowirówce mielimy najpierw czosnek, następnie paprykę piqullio, dodajemy pomidora, ogórki i świeżą paprykę. Wszystko miksujemy krótką chwile zalewamy pomidorami z puszki dolewamy oliwy, wsypujemy sól i pieprz całość jeszcze raz miksujemy.  Przelewamy do szerokich szklanek i chłodzimy w lodowce lub jeśli nie mamy czasu dodajemy kostki lodu, przyozdabiamy bazylią i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

 

 

PASTY do Montadios, mini kanapki TAPAS

 

Pasta z zielonych oliwek


składniki:
    -Oliwki zielone drylowane hiszpańskie 150 gram
    -Migdały blanszowane 50 gram
    -Oliwa z oliwek extra 4 łyżki
    -Pieprz szczypta
      Migdały mielimy w blenderze, dodajemy oliwki, wlewamy oliwę oraz pieprz. Całość jeszcze raz długo miksujemy do uzyskania grudkowanej spójnej masy.

      Pasta z Anchois 


      składniki:
        -filety anchois 10 szt.
        -Marynowana papryka piqullio 1 szt
        -serek ricotta 250 gram
        -Migdały blanszowane 50 gram


        Migdały mielimy w blenderze, następnie dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Montadios z tą pastą, można udekorować cząstka cytryny lub filecikiem Anachois.




         Typowe dodatki do Montadios i innych tapas




        Pyszna Papryka Piquillo

        To typowa dla Hiszpanii mała słodka czerwona parka, pieczona obrana wcześniej ze skórki i następnie wekowana z olejem i wodą . Możemy ja kupić pokrojona w paski lub w całości nadaje się świetnie jako dodatek jest składnikiem wielu wędlin można ja też dowolnie faszerować i podawać jako osobne TAPAS.

        Trochę o najznamienitszej szynce Hiszpanii Jamón

        ,,(po polsku szynka górska) – rodzaj hiszpańskiej, surowej, podsuszonej szynki tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii, Kastylii i Estremadury. Wytwarzana jest z z całych udźców wieprzowych z kością – hiszp. „jamón” lub z łopatki – hiszp. „paleta”. Jest szynką długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Podczas długiego dojrzewania i podsuszania traci prawie 50% pierwotnej wagi mięsa.''

          



        Rożnica pomiędzy Serrano i Iberico

        W hiszpańskich sklepach, rodzajów tej szynki możemy spotkać bardzo wiele. Choć sztuka ich odróżniania wymaga wprawy, warto znać podstawowe różnice które maja wpływ, na określenie jakości i rodzaju szynki:
        • Rasa świnki (Iberico rasa czarna i Serrano rasa biała)
        • Skład podawanej paszy  ( naturalna bogata w żołędzie lub zwykła mieszanka)
        • Część świni użytej do produkcji
        • Sposób i czas suszenia i przygotowywania szynki
        • Rodzaju zastosowanego uboju

        • Jamon Iberico de Bellota (najlepszy jamon) lub Jamon Iberico de Montanera. Najlepszej jakości jamon. Mięso pochodzi ze świń pasących się na wolnym wybiegu, na pastwiskach porośniętych lasem dębowym . Świńska dieta składająca się z korzeni, ziół, świeżej trawy i żołędzi dębowych. W ostatniej fazie tuczenia, świnie karmione są tylko żołędziami i oliwkami. Taka dieta ma niezwykły wpływ na jakość i smak mięsa. Mięso wędzone i przygotowywane jest przez okres do 36 miesięcy.
        • Jamón serrano Szynka z hodowlanych świń rasy białej, karmionych paszą mieszaną. Czas suszenia od kilku do kilkunastu miesięcy. Tę wyśmienitą szynkę możemy spotkać najczęściej w Polskich delikatesach.

        Jak je odróżnić? Po nazwie, po cenie no i po kopytku :) Tak zwana pata negra czyli czarne kopytko, jest typowa dla rasy Iberico, ale uwaga zdarzają się i fałszerze robiący świński pedikiur ! Z czasem gdy poznamy obydwa smaki to też będzie dla nas podpowiedzią.


        No to jeszcze nie koniec Hiszpańskiej przygody, ale o niesamowitym Aioli i Chorizo napisze gdy tylko przygotuje nową porcję, bo troszkę za szybko znikła ze stołu :)

         

         

        Czas na piknik z home&you - półmetek!




        4 komentarze:

        1. Wyglądają bardzo profesjonalnie! Jak w restauracji ;)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. A moja kuchnia-foto-studio wygląda jak po bombardowaniu styropianem. Ale ciesze się ze się podoba, muszę dużo ćwiczyć by zdjęcia dogoniły smak :)

            Usuń
        2. Odpowiedzi
          1. Dzięki :) Zimne Gazpacho w taka pogodę to jest to :)

            Usuń

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...